Fabrika vode počinje probni rad 8. juna

Bez autora
Jun 06 2010

Završen je tehnički pregled nove Fabrike vode te će 8. juna biti puštena u rad. Nakon toga, Fabrika će biti jedan mjesec u probnom radu, odnosno 720 sati. U tom periodu bit će ispitani svi biološki, hemijski i tehnički aspekti, a građani za to vrijeme neće moći koristiti vodu iz Fabrike, odnosno imat će snabdijevanje po ustaljenom načinu. Ovaj projekt bio je u velikoj krizi te je zatečen sa vrlo sumnjivim projektantskim izvođenjima, ali su u nastavku radova angažirani stručnjaci. Retenzija je bila veliki problem, jer se radi o građevini od 100 kubnih metara, ali je to uspješno završeno, jer je promijenjena kompletna retenzija. Cijena Fabrike ostala je kao što je i ugovorena. Nijedan fening iznad toga neće biti plaćen, odnosno cijena iznosi 10,89 miliona eura, plus 197.000 eura, što je Skupština usvojila kao aneks na ime razlike.

Fabrika vode počinje probni rad 8. junaŠef Vladinog odjela za komunalne poslove u Brčko Distriktu Predrag Ljubojević kazao je da je završen tehnički pregled nove Fabrike vode te da će 8. juna biti puštena u rad.

- Nakon toga, Fabrika će biti jedan mjesec u probnom radu, odnosno 720 sati. U tom periodu bit će ispitani svi biološki, hemijski i tehnički aspekti, a građani za to vrijeme neće moći koristiti vodu iz Fabrike, odnosno imat će snabdijevanje po ustaljenom načinu - objasnio je Ljubojević.

Na pitanje je li bilo problema s retenzijom, Ljubojević je kazao da je ovaj projekt bio u velikoj krizi te da je zatečen sa vrlo sumnjivim projektantskim izvođenjima, ali da su u nastavku radova angažirani stručnjaci.

- Retenzija je bila veliki problem, jer se radi o građevini od 100 kubnih metara, ali je to uspješno završeno, jer je promijenjena kompletna retenzija. Cijena Fabrike ostala je kao što je i ugovorena. Nijedan fening iznad toga neće biti plaćen, odnosno cijena iznosi 10,89 miliona eura, plus 197.000 eura, što je Skupština usvojila kao aneks na ime razlike - kaže Ljubojević.

On je odbacio informaciju da je dio Fabrike vode zbog loših radova počeo da tone naglasivši da bi se to, vjerovatno, dogodilo da nisu urađene pojedine stvari i da se u cijeli projekt nisu uključili eksperti.

Pitka voda za građane

- Nakon puštanja Fabrike u rad, počet ćemo ispiranje postojećeg cjevovoda, koji je veoma star. Nadamo se da ćemo uspjeti, građani bi trebali dobiti kvalitetan vodovod. Kada se voda iz Fabrike bude pustila u domove Brčaka, na slavinama će imati pitku vodu - kazao je Ljubojević naglasivši da će cijena vode po kubnom metru ostati ista, odnosno 1,25 KM za gradska nasalje, odnosno 0,75 KM za ruralne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik